He vapaaehtoiseksi -mainos. Kuvassa ihmisiä iloitsemassa.

Tervetuloa selailemaan vapaaehtoistehtäviä

Aloita uusi tehtävä ottamalla yhteyttä vapaaehtoiskoordinaattori Eveliina Sydänlähteeseen tai täyttämällä verkkolomake.Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Tähän alle on nostettu muutamia ajankohtaisia vapaaehtoistehtäviä. Jos et löydä näistä sinulle sopivaa tehtävää, voimme räätälöidä sinulle oman tavan tehdä vapaaehtoistyötä! Osa tehtävistä on uusia, osassa taas uusia vapaaehtoisia tarvitaan juuri nyt.

Auta kehittämään Kangasalan Majataloiltoja! Anna palautetta osoitteessa: https://forms.gle/f4KkrbP4YCsSBRp37Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

 

Auta ukrainalaisia

Tule auttamaan Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä - täällä Kangasalla

Onko Ukrainan sota herättänyt sinussa halun tehdä hyvää? Tällä hetkellä Kangasalla ei toimi hätämajoitusta. Täällä kuitenkin asuu Ukrainan sotaa paenneita. Sinä voit auttaa, katso vaihtoehdot alta.

 

Tule vapaaehtoiseksi International Cafe:seen!

International Cafe on kohtaamispaikka, jossa Ukrainasta Kangasalle tulleet voivat tutustua toisiinsa ja suomalaisiin. Kahvilassa kävijät opiskelevat suomea matalalla kynnyksellä, tutustuvat toisiinsa ja suomalaisiin sekä saavat pientä syötävää.

Etsimme uusia vapaaehtoisia:

 • Ruoan lämmittämiseen ja tiskaamiseen
 • Lasten kaveriksi, pelaamaan ja leikkimään heidän kanssaan
 • Ukrainalaisten tukihenkilöiksi arjessa (tästä on erillinen ilmoitus alla)

Kielitaidosta ei tarvitse olla huolissaan. Osa kahvilassa kävijöistä puhuu englantia ja joukossamme on venäjän kielen taitoisia vapaaehtoisia.

Kahvila on avoinna tiistaisin klo 17-19. Kokoonnumme Perhetalolla. Toivomme erityisesti mukaan sellaisia vapaaehtoisia, jotka pystyisivät osallistumaan noin joka toinen viikko ja tulisivat sitä kautta tutuksi ihmisille. Pienten tilojen takia emme toivo suomalaisia mukaan vain oleilemaan, vaan toivomme, että kaikilla mukana olevilla on joko tarvetta opiskella suomen kieltä tai jokin aktiivinen auttamisrooli. 

Ilmoittaudu mukaan: diakoni Sanna Vehkaoja, sanna.vehkaoja@evl.fi, 040 3098052 / vapaaehtoiskoordinaattori Eveliina Sydänlähde 040 3098117, eveliina.sydanlahde@evl.fi

 

Tahdotko lahjoittaa tavaraa?

Kangasalan seurakunta ei ota vastaan tavaralahjoituksia ukrainalaisille. Olemme ilolla seuranneet muutamien kangasalalaisten oma-aloitteista toimintaa Kaupin vastaanottokeskuksessa asuvien hyväksi. Tässä Helena Sandin terveiset teille!   

"Meillä on Kangasalla muutama vapaaehtoinen, jotka viemme Kaupin vastaanottokeskukseen ukrainalaisille pakolaisille heidän toivomiaan tavaroita. Meillä on käytössä Trello-sovellus, johon lisäämme kunkin henkilön ja perheen  toiveet. Jos sinulla olisi joko ylimääräistä tavaraa tai kontakteja tai aikaa etsiskellä tavaroita, olisimme todella iloisia avusta. Jos haluat mukaan meidän Trello-listaan, laita vaikka minulle viestillä tai watsappilla sähköpostiosoitteesi niin kutsumme sinut Trellon tarvikelistalle. Sovellus on helppo käyttää, minäkään en ollut käyttänyt sitä ennen tätä. :) Puhelinnumeroni on 0503418181.  

Välitämme myös tietoa eteenpäin ukrainalaisten yhdistykselle Razomille, jos on isompia määriä tavaroita esim. muuton yhteydessä. He auttavat vastaanottokeskuksen pakolaisten lisäksi kotimajoituksessa olevia ukrainalaisia.  

Yleisesti vastaanottokeskuksessa kaipaillaan tällä hetkellä imureita, pyöriä, pyöränlukkoja, aikuisten kypäriä, vaatesäilytykseen esimerkiksi vaaterekkejä (kaappejakin kaipaillaan mutta niitä on hankala kuskata), leipomistarvikkeita ja blendereitä/yleiskoneita."

 

Tukihenkilötoiminta

Jos tahdot auttaa Kangasalle muuttavia henkilöitä ja/tai perheitä tutustumaan kaupunkiin ja paikallisiin tapoihin, olet todennäköisesti etsimämme henkilö. Tukihenkilösuhde kestää puoli vuotta. Ensimmäisen kuukauden ajan tavataan vähintään viikoittain, jatkossa harvemminkin riittää. Tukea myös vapaaehtoiselle on tarjolla koko matkan ajan. Koulutamme tehtävään.

Ilmoittaudu mukaan: diakoni Sanna Vehkaoja, sanna.vehkaoja@evl.fi, 040 3098052 / vapaaehtoiskoordinaattori Eveliina Sydänlähde 040 3098117, eveliina.sydanlahde@evl.fi

 

Muut vapaaehtoistehtävämme

Gregoriaaninen iltamessu

Muinaisia sävelmiä, kulkueita ja suitsukkeiden tuoksua. Sukella kirkon syvään tradition virtaan. Tule palvomaan ja ylistämään ylösnoussutta Vapahtajaa koko kehollasi ja kaikin aistein messuun, joka ei pyytele anteeksi keskiaikaisuuttaan.

Tutustu Gregoriaaniseen iltamessuun ja sen vapaaehtoistehtäviin osoitteessa: https://www.kangasalanseurakunta.fi/tule-mukaan/jumalanpalvelukset-ja-uskonelama/gregoriaaninen-messu

 

Eri värisiä tuoleja

Suntioksi keidasmessuun? 

Aika: Kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo 16
Paikka: Suoraman seurakuntakeskuksella

Tahdotko palvella käsillä tekemällä - ihan konkreettisesti? 

Suoraman seurakuntakodilla kokoontuu kuukausittain pieni Keidasmessu-yhteisö. Keidasmessussa pappi jakaa ehtoollisen ja vapaaehtoiset tekevät kaiken muun. Keidasmessun pitkäaikainen, vapaaehtoinen suntio on joutunut jäämään pois tehtävästään. Voisitko sinä palvella ihmisiä, auttamalla ihan konkreettisesti tilan kalustamisessa, tuolien viemisessä nokkakärryllä, ovien avaamisessa ja valojen sammuttelussa? 

Saat tehtävään hyvän perehdytyksen. Jos koet, että käytännön tekijän paikka voisi olla sinun ominta alaasi, kysy rohkeasti lisää tehtävästä: Eveliina Sydänlähde 040 3098117, eveliina.sydanlahde@evl.fi. Voit ilmoittautua mukaan myös verkkolomakkeella. 

 

Kirkkokahvien keittäjä

Voisitko keittää kirkkokahvit?

Kangasalan kirkon messujen jälkeen on mukava viettää leppoisa hetki kahvikupin ääressä. Sitä varten etsimme vapaaehtoisia kirkkokahvien keittäjiä.

Kahvit tarjoillaan mahdollisimman kevyesti: pystykahveina biohajoavista kertakäyttömukeista pienen suupalan kera. Tämä antaa mahdollisuuden niin virkistäviin pikakahveihin kuin pidempäänkin istumiseen kuulumisia vaihtaen.

Kahvinkeittäjien tehtävä on suunniteltu kirkon haasteellista tarjoiluympäristöä silmällä pitäen. Kaikki tarpeellinen materiaali on valmiina kirkossa eikä tehtävä vaadi etukäteisjärjestelyjä. Kahvittaja pystyy halutessaan osallistumaan messuun lähes normaalisti ja loppusiivoukseen kuluu vain vähän aikaa.

Kahvittajat perehdytetään tehtävään ja parhaita mahdollisia käytäntöjä hiotaan yhdessä. Tehtävä ei vaadi hygieniapassia. Muiden messun palveluryhmien tavoin kahvittajien tehtävä noudattaa seuraavia perusperiaatteita:

 • Työtehtävään sitoudutaan vuoden ajaksi syksystä kevääseen.
 • Työvuoro tulee omalle kohdalle noin kerran kuukaudessa.
 • Vuorot jaetaan hyvissä ajoin etukäteen joko työpareille tai yksittäisille kahvittajille.

Kysy rohkeasti lisää!
Marko Sagulin, p. 040 309 8106, marko.sagulin@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Kuva Kangasalan kirkon sisältä

Tule striimaamaan Jumalanpalveluksia - yksikin aamupäivä kuukaudessa riittää!

Onko netissä toimiminen sinulle luontevaa? Tahtoisitko tuoda jumalanpalveluksen niiden luo, jotka eivät pääse paikalle? 

Striimattu messu näkyy suorana netissä. Messun tallenne on katsottavissa kaksi viikkoa Kangasalan seurakunnan Youtube-kanavalla

Striimaus ei vaadi minkäänlaisia kotona tehtäviä valmisteluja – ainoastaan aikaasi valitsemanasi messupäivänä noin klo 9.30-12.00. Käytännössä striimaaja saa käyttöönsä valmiiksi suunnatut kirkon kiinteät kamerat ja powerpoint-diat, joissa on mm. virsien sanoja. Striimaajan tehtävä on valita, minkä kameran kuvaa tai diaa näytetään lähetyksessä jumalanpalveluksen edetessä. Vuoroja voi elämäntilanteen yllättäessä vaihtaa muiden striimaajien kanssa.

Striimaustehtävä sopii sinulle, jos...

 • olet jollain lailla sinut tietokoneiden kanssa. Sinun ei tarvitse tietää mitään kuvankäsittelystä tai videoeditoinnista etukäteen. Sen sijaan arkipäiväisen tietokoneenkäytön täytyy olla tuttua. Striimi tehdään ohjelmalla, joka on huomattavasti yksinkertaisempi kuin esimerkiksi Facebook. Striimaajat perehdytetään ohjelman käyttöön.  
 • olet jollain lailla sinut messun kanssa. Sinulla on jonkinlainen perusymmärrys siitä, mitä jumalanpalveluksessa tapahtuu. Tarvittaessa saat tähänkin perehdytystä.  
 • jos sinulla on pohjaosaaminen kunnossa ja riittävästi aikaa ja uteliaisuutta, homma on kuin sinulle tehty! Lisätietoa tehtävästä saat pappi Marko Sagulinilta, marko.sagulin@evl.fi, p. 040 3098106. 

 

Kangasalan kirkon yksityiskohtia

Voisitko toimia rukouspalvelijana?

Kokoamme Kangasalan kirkon messuihin rukouspalvelijoiden joukkoa. Vapaaehtoistehtävän ydin on kaksiosainen.

Siihen kuuluu:

 • Lapulle jätettyjen pyyntöjen puolesta rukoilu esirukouksen yhteydessä.
 • Ehtoollisen aikana rukouspalvelijoiden kanssa rukoilemaan tulevien ihmisten kanssa rukoilu.
 • Tätä ydintä palvelee kolmas tehtävä, eli kirkkovieraiden toivottaminen tervetulleeksi ovella.

Kaikki rukouspalvelijat saavat perehdytyksen tehtävään. Koska perustettava vapaaehtoisryhmä on uusi, hioutuvat tarkemmat käytännöt ensimmäisen vuoden aikana.

Ryhmä noudattaa seuraavia perusperiaatteita:

 • Työtehtävään sitoudutaan vuoden ajaksi syksystä kevääseen.
 • Työvuoro tulee omalle kohdalle noin kerran kuukaudessa.
 • Vuorot jaetaan etukäteen työpareille.
 • Tehtävä ei edellytä etukäteisvalmistelua. 

Rukouspalvelijoita tarvitaan myös Majataloissa ja Keidasmessuissa. Jos olet kiinnostunut näistä, mainitsethan asiasta. 

Kysy rohkeasti lisää: Marko Sagulin, p. 040 309 8106, marko.sagulin@evl.fi

Kolehdinkerääjä Majatalo-iltaan

Aika: Majatalo-illoissa kerran kuukaudessa tai joka toinen kuukausi sunnuntaina
Paikka: Kangasalan kirkko, Ainontie 1, 36200 Kangasala

Kolehdinkerääjät saattelevat avun matkaan puhujavieraan valitsemaan keräyskohteeseen. Työ on helppoa, mutta vastuullista.

Tehtävään kuuluu: 

 • Kolehtikorin vieminen sakastista keräyspaikalle kirkon keskiosaan ja kolehdin valvominen.
  • Majatalossa rahalahja annetaan tilaisuuden väliajalla kirkkotilan keskellä olevaan koriin. Paikalle syntyy iloinen kuhina. Korin vieressä seisoskelu tuo lahjoittajille turvaa: he voivat luottaa siihen, että lahjoitus hyvään tarkoitukseen ei päädy vääriin käsiin. 
 • Kolehdin käsittelyssä avustaminen. 
  • Perehdytämme tehtävään huolellisesti. Tehtävä on helppo, mutta vastuullinen.
  • Rahan käsittely tehdään aina pareittain. Myös työntekijä tarvitsee paria rahan käsittelyyn - siksi yhdestäkin vapaaehtoisesta olisi tässä iso apu. Kaksi vapaaehtoista olisi loistavaa.
  • Kolehtia ei tarvitse laskea, vaan se laitetaan turvapussiin tarvittavien tietojen kanssa. Kaikki tähän tarvittava materiaali on kirkossa vapaaehtoiselle valmiina.

Sinun ei tarvitse sitoutua keräämään kolehtia jokaisessa Majatalossa. Voit ottaa sellaiset vuorot, jotka sopivat sinulle itsellesi parhaiten. 
Ota yhteyttä: Eveliina Sydänlähde 040 3098117, eveliina.sydanlahde@evl.fi tai verkkolomakkeella. 

 

Esirukouspalvelijoita Majatalo-iltoihin

Aika: Majatalo-illoissa kerran kuukaudessa tai joka toinen kuukausi, su noin klo 17.30-20.20
Paikka: Kangasalan kirkko, Ainontie 1, 36200 Kangasala

Jos uskot, että Jumala voi auttaa ja vastaa rukouksiin, tämä tehtävä on sinulle. Anne hetki aikaa kanssakulkijalle - rukoile hänen puolestaan. Loppu on suuremmissa käsissä.

Kirkon oikeassa laidassa on "rukouksen maja", eli sermein muusta kirkkotilasta erotettu alue. Rukouksen majaan voi tulla, jos ihminen toivoo, että joku rukoilisi henkilökohtaisesti ääneen juuri hänen puolestaan. Ensimmäiset kerrat toimitaan kokeneen esirukoilijan parina. Saat tehtävään hyvän perehdytyksen. Esirukoustiimin kanssa voi purkaa kokemuksia. 

Ota rohkeasti yhteyttä: Eveliina Sydänlähde 040 3098117, eveliina.sydanlahde@evl.fi tai verkkolomakkeella. 

 

Tekniikan avustajia Majatalo-iltoihin

Aika: Majatalo-illoissa. Paikallaoloa toivotaan pari tuntia aiemmin ja noin tunti tilaisuuden päättymisen jälkeen.
Paikka: Kangasalan kirkko, Ainontie 1, 36200 Kangasala

Kangasalan seurakunta lähettää Majatalo-illat suorina lähetyksinä seurakunnan YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

AV-tiimi videoi illat. TV-lähetysten tekeminen teettää runsaasti käsitöitä. Myös aloittelijat ovat tervetulleita mukaan porukkaan! Majatalon tekniikkatiimiläisenä et jää yksin, vaan tukenasi ja koko ajan paikalla on alan ammattilainen ja Ristimediat-yrityksen perustaja Ismo Santapukki. Muut tekniikkatiimiläiset auttavat ja saat tehtävääsi hyvän perehdytyksen.

Ota yhteyttä: Eveliina Sydänlähde 040 3098117, eveliina.sydanlahde@evl.fi tai verkkolomakkeella. 

Majatalo-iltojen päivämäärät löydät täältä.

 

Etsitään pesukarhuja!

Pesukarhut ovat rohkeita ja toimeen tarttuvia arjen ihmeiden toteuttajia - diakoni Mirja-Leena Hirvosen johdolla he käyvät siivoamassa koteja, joissa kaaos estää elämistä.

Kaikki eivät sovellu pesukarhuiksi, sillä tehtävään vaaditaan mm:

 • Terveyttä ja kohtuullista fyysistä kuntoa
 • Oma elämänhallinta on riittävässä kunnossa
 • Ehdotonta vaitioloa asiakkaiden asioista
 • Kauhistelematonta asennetta ja hyviä käytöstapoja, sillä asiakkaat ovat paikalla, kun heidän kotiaan siivotaan

Ryhmän konseptiin kuuluu:

 • Diakoni joka johtaa toimintaa, tuntee asiakkaan tilanteen ja haastattelee vapaaehtoiset
 • Kolmen tunnin keikka
 • Ryhmässä toimiminen - ei ikinä yksin eikä edes pareittain
 • Kriittisimpien paikkojen pesu, kaatistavaroiden vieminen pois ja lahjoituksien tuominen tilalle
 • Purkupalaveri siivousryhmän kanssa lounastaen välittömästi keikan jälkeen
 • Lounaan ja työvälineet tarjoaa seurakunta

Voit ilmoittautua alkuhaastatteluun täyttämällä verkkolomakkeen.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Liikenteenohjaajat

Suntiot kaipaavat päiväsaikaan pääseviä miehiä ja naisia ohjaamaan liikennettä Suoramalle yhteisten synttärien ja muiden isompien tapahtumien yhteydessä. Porukka kutsutaan kokoon tekstiviestillä muutaman kerran vuodessa.

Voit ilmoittautua mukaan täyttämällä verkkolomakkeen.Linkki avautuu uudessa välilehdessä