Uutislistaukseen

Alttarikilta kertoo lapsille jumalanpalvelusten salaisuuksista

Seurakunta aloittaa uuden lasten ja nuorten harrastuksen Kangasalan kirkossa.

Alttarikillan logo

Teksti Hanna Parviainen

Isä Heikkinä tunnettu Kangasalan seurakunnan seurakuntapastori Heikki Repo on odottanut innolla syksyn alkua. Tässä kuussa starttaa uusi lapsille ja nuorille suunnattu Pyhän Mikaelin alttarikilta, jonka puuhamiehenä Repo toimii.

Kyseessä on kouluikäisille lapsille ja nuorille suunnattu toimintamuoto, jonka ajatuksena on opettaa jumalanpalveluksen sisältöä lapsille. Killassa opetellaan pieniä iänmukaisia tehtäviä, joita lapset voivat suorittaa jumalanpalveluksissa ja olla näin osa jumalanpalvelusten ja messujen toimittajajoukkoa.  

− Kirkko ja jumalanpalvelusten idea aukeavat kiltalaisille ikään kuin salaisuuksien ja jännittävien asioiden kautta. Tutkimme yhdessä 250-vuotiasta kirkkoamme sekä sen vuosituhansia vanhaa jumalanpalvelusajatusta, Repo kuvaa. 

Tehtäviä kunnialla ja rohkeudella

Nimi Pyhän Mikaelin alttarikilta tulee arkkienkeli Mikaelista. Uudet kiltalaiset siunataan jatkossa vuosittain enkelten päivänä mikkelinpäivänä.

− Mikael edustaa enkeleistä puolta, jota harvemmin nostetaan esille. Hän on miekkoineen rohkea sotajoukkojen komentaja. Tämä osuu hyvin ajatukseen alttarikillasta, jossa tehdään tehtäviä kunnialla ja rohkeudella, sanoo Repo.

Lapset ovat alusta asti mukana toteuttamassa jumalanpalveluksia kerran kuussa. Tehtävinä on esimerkiksi kulkueristin ja kynttilöiden kantaminen, virsikirjojen jakaminen, kättely ovella ja kolehdin kerääminen. Tehtävät voivat huipentua konfirmoitujen toimimiseen ehtoollisavustajana.

− Lapset tuovat elävyyttä ja tunnelmaa lisää kirkkoon. Ideana on myös, että lapset ja nuoret kasvavat killassa ja pääsevät ikään kuin seuraavalle askelmalle osaamisessaan. Kiltalaiset voivat edetä aikanaan ryhmien vetäjiksi. Kilta on kuin jumalanpalvelusten ”partio”, vertaa Repo.

Kiltalaisille on tulossa omat, heille sopivat albat. Kangasalan Martat ovat lupautuneet ompelemaan albat Aitoon Lipputehtaan lahjoittamista kankaista.

Alttarikillan ajatus tulee alun perin Englannista. Heikki Repo on vetänyt vastaavaa ryhmää edellisessä työpaikassaan Pälkäneellä.

Alttarikilta Kangasalan kirkossa 29.8., 19.9., 10.10., 31.10., 21.11. ja 13.12. Klo 16.30 alkaen peruskouluikäiset ja 18.30 alkaen rippikoulun käyneet nuoret. Uusien kiltalaisten siunaaminen mikkelinpäivänä 30.9.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen heikki.repo@evl.fi, 040 309 8105.

22.8.2018 08.00