Uutislistaukseen

Sahalahden kirkon mehiläisyhdyskunta sai uuden kodin

Sahalahden kirkolta pelastettiin tiistaina 4. kesäkuuta täysikokoinen mehiläisyhdyskunta. Mehiläisten pesäpaikka tuli siirtää kirkossa meneillään olevan julkisivukorjauksen vuoksi.

Mehiläistarhaaja Jussi Kuusisto suorittamassa pelastusoperaatiota Sahalahden kirkolla.

Mehiläistarhaaja Jussi Kuusisto suorittamassa pelastusoperaatiota Sahalahden kirkolla.

Siirto-operaation suoritti kokenut mehiläistarhaaja Jussi Kuusisto. Kuusistolla on hoidettavana omalla takapihallaan muutama mehiläispesä. Lisäksi hän tekee jokakesäisenä vapaaehtoistyönä mehiläisparvien pyydystämistä.

-Mehiläisillä oli Sahalahden kirkolla hieno ja hyvinvoiva yhdyskunta, joka on saanut rauhassa rakentaa pesää. Yhdyskunnan tarkkaa ikää on vaikea arvioida. Ohikulkijat kertoivat, että pesä on ollut paikoillaan useampia vuosia, mutta emo on todennäköisesti vaihtunut välissä. Mehiläisemo voi elää luonnossa viisikin vuotiaaksi, Kuusisto kertoo.

Mehiläisiä on tärkeää suojella

Mehiläisten suojeleminen on tärkeää luomakunnan varjelemistyötä.  Mehiläiskummit-sivuston mukaan noin kolmasosa ihmiskunnan ruuasta sekä 75 prosenttia viljelykasveista vaatii hyönteispölytyksen. Voisikin kuvailla, että ilman mehiläisiä koko maailman ruokatuotanto olisi suurissa vaikeuksissa.

Valitettava tosiasia on, että mehiläisten sekä muiden hyönteisten määrä vähenee huolestuttavalla vauhdilla. Syiksi katoon on tunnistettu ilmastonmuutos, hyönteisten elinympäristön katoaminen, hyönteismyrkyt ja vieraslajit. Arvioiden mukaan sukupuutto uhkaa yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä.

Mehiläiset saivat uuden kodin

Mehiläispesän siirtäminen Sahalahden kirkolta sujui Kuusiston mukaan kaikin puolin hienosti. Kuusisto poisti kirkon pilarirakenteesta noin 100 litran verran kennostoa pesälaatikoihin, jotka hän kuljetti seuraavana aamuna omaan kotipihaansa. Kaikkiaan operaatioon kului aikaa useampi tunti.

Mehiläiset ovat kotiutuneet Kuusiston mukaan uuteen ympäristöönsä hyvin:

-Mehiläiset ovat tehneet ahkerasti ensimmäisiä suunnistuslentoja, joiden avulla ne kartoittavat uutta ympäristöään. Tästä eteenpäin mehiläispesät tarvitsevat viikoittain hoitoa, jotta niiden asukkaat pysyvät tyytyväisinä, Kuusisto kertoo.

Mehiläisten suojeleminen on yhteinen tehtävä

Mehiläisten selviytymismahdollisuuksien edistäminen on luonnonsuojelutyötä, johon kaikki voivat omalta osaltaan osallistua. Mehiläisten hyvinvointia voi edistää muun muassa suosimalla luomutuotteita ruokaostoksilla, ostamalla hunajaa, rakentamalla hyönteishotelli tai istuttamalla pihalle mehiläisten hyvinvointia tukevia kasveja, kuten hunajakukkaa, timjamia, rosmariinia ja salviaa. Yksi vaihtoehto on myös jättää rikkaruohot kitkemättä ja antaa mehiläisten nauttia esimerkiksi voikukista ja valkoapiloista.

Lisätietoa Sahalahden kirkon mehiläispesän siirrosta voi tiedustella seurakunnan kiinteistöpäällikkö Teemu Takalalta (teemu.takala@evl.fi, p. 040 309 8021). Lisätietoa mehiläisistä ja mehiläishoidosta löydät esimerkiksi Mehiläiskummien sekä Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta.
 

6.6.2024 14.54