Uutislistaukseen

StandUp-koomikko Sampsa Simpanen Joulun Majatalossa 4.12.2022

Musiikissa lauluyhtye Valkea Kangasalta.

uutisnosto -1020x600.jpg

Sampsa Simpanen - matka pastorista koomikoksi

Stand up –koomikon ammatti ei ole yleensä tietoinen uravalinta, vaan näihin töihin usein ajaudutaan, koska esiintymisen tarve on synnynnäistä, toteaa Sampsa Simpanen. Alun perin Kuopiossa pastorina toiminut Sampsa on jo kahdeksan vuoden ajan nauttinut tilanteeseen heittäytymisestä ja lavafiilikseen pääsemisestä uudessa koomikon ammatissaan. Jo muutama kuukausi ositti, että lavoilla on tilausta myös miehelle, joka ei pelkästään kiroile tai puhu alapäästään. Hyppäys ammatista toiseen ei ole suuri, tehtävissä on paljon samaakin, hän toteaa.

Häntä on aina kiehtonut stand up –komiikan helppouden illuusio ja se, miten koomikko saa yleisön haltuunsa nauramaan koko keikan ajaksi. Aitous ja aiheet omasta elämästä tuovat uskottavuuden, toteaa Sampsa. Hänen poimii omaan esitykseensä ideoita keikkailusta, omasta perheestä ja papin työstä. Joskus Sampsa saa vinkkejä mainioista stand up –aiheista mutta hän toteaa, että jos hän ei ole itse kokenut ja elänyt tilannetta, se ei ole aito eikä hän tartu ideaan. Tärkeää Sampsan mielestä on koomikkona oleminen, ei sen esittäminen. Tuleville koomikoille hän antaakin vinkin hakeutua lavalle mahdollisimman aikaisin esimerkiksi koulujen draamakerhojen tai näytelmäryhmien kautta ja saada näin palautetta yleisöltä.

Kirkko on hänen mielestään kiitollinen mutta myös haastava paikka stand up –komiikalle. Yleisön edessä on oltava oikeasti hauska ja aidon palautteen saa heti. Sampsa kokee, että hänen tärkein tehtävänsä on illan aikana antaa ihmisille hetki naurulle. Stand up –ilta tarjoaa iloa ja muuta mietittävää  hetkiseksi arkisten murheiden tilalle.

 

Lauluyhtye Valkea tuo lämpöä, valoa ja ajatuksen taivaasta

Kangasalalainen yhtye on jo kahdeksan vuoden ajan viihdyttänyt yleisöään a cappella –biiseillä virsistä gospeliin. Kahdeksanhenkinen Valkea tarjoilee siis laulumusiikkia ilman soitinsäestystä. Musiikki on heille keino ilahduttaa ja koskettaa ihmisiä sekä herättää ajatuksia ja kysymyksiä maan ja taivaan väliltä. Aito kohtaaminen ja läsnäolon hetket yleisön kanssa ovat yhtyeen jäsenen Minna Perkiön mukaan esiintymisen parasta antia.

Täällä Kangasalla esiintyminen on jännittävää ja tapahtumassa on omanlainen latauksensa, toteaa Minna. Oman kotiyleisön edessä oleminen on varsin mieluisa tehtävä ja erityisesti Majataloillat ovat rakkaita ja merkityksellisiä.

Lauluyhtye Valkean levy Kohti Joulua on edelleen myynnissä. Lauluista pääsee nauttimaan stand up –koomikko Sampsa Simpasen kera Joulun Majataloillassa sunnuntaina 4.12 kello 18 alkaen.

Teksti: Kirsi Ahtola

2022-11-30 11:36:00.0