Uutislistaukseen

Tutustu valitsijayhdistyksiin - millaista seurakuntaa he haluavat olla rakentamassa?

Kangasalla valitsijayhdistyksiä on yhteensä neljä. Pyysimme heitä esittäytymään ja kysyimme millaista seurakuntaa he haluavat olla rakentamassa. Vaaleissa valittavien luottamushenkilöiden kausi on nelivuotinen vuosina 2023-2026

  1. Keitä olette?
  2. Millaista seurakuntaa haluatte olla rakentamassa seuraavien neljän vuoden aikana?
  3. Millaisia päätöksiä tulevaisuuden seurakunnassa täytyy tehdä?

 

Koko Kansan Kirkko

 

1. Koko Kansan Kirkon ehdokkaiden tärkeitä arvoja kristillisten arvojen lisäksi ovat: Solidaarisuus, keskinäinen suvaitsevaisuus ja kanssaihmisen kunnioitus. Haluammekin pitää kaikki mukana juuri sellaisena kuin he ovat, arvoltaan ja oikeuksiltaan yhdenvertaisina ja ainutlaatuisina yksilöinä. Ehdokkaillamme on monimuotoista osaamista useilta aloilta ja useilla myös vankkaa kokemusta erilaisista luottamustoimista sekä vapaaehtoistoiminnasta.

2. Koko kansan kirkkoon tuntee jokainen itsensä tervetulleeksi. Yhteisvastuu, vapaaehtoistyön arvostus ja lähimmäisenrakkaus ovat toiminnan keskiössä. Taloutta johdetaan kestävästi ja seurakunta ottaa huomioon myös ympäristöarvot toiminnassaan. Seurakunta uskaltaa kokeilla ennakkoluulottomasti myös uusia toimintatapoja. Seurakunnassa jokainen ihminen, seurakuntalaisista ja luottamushenkilöistä työntekijöihin, saa ja uskaltaa olla rohkeasti oma itsensä ja kokea tulevansa arvostetuksi juuri sellaisena kuin on. Seurakunnalle tulee luoda imago rohkeana, rakastavana ja muuntautumiskykyisenä yhteisönä, joka kuitenkin toimii tuttuna turvasatamana silloin, kun maailma tuntuu turvattomalta.

3. Seurakunnan päätökset heijastavat talouden tilannetta. Taloudenpidon tulee olla pitkäjänteistä, vastuullista ja kestävällä pohjalla. Päätösten tulisi olla sellaisia, jotka aktivoisivat ihmisiä osallistumaan enemmän seurakuntaelämään. Pitää myös tukea toimintamalleja, jotka vievät seurakuntaelämän ihmisten luokse entistä tehokkaammin. Työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta tulee myös huolehtia. Seurakuntalaisten osallistamista tulee lisätä ja tehdä päätöksiä, jossa kuullaan laajempaa ihmisjoukkoa. Seurakunnan tulee täyttää ympäristödiplomin vaatimukset.

 

Avara Kirkko

 

1. Olemme joukko kangasalalaisia, ja meitä yhdistää tavoite avarasta kirkosta, jolla on avoimet ovet eikä ovilla kynnyksiä. Haluamme toimia Jeesuksen esimerkin mukaisesti edistäen toiminnallamme yhdenvertaisuutta, erilaisuuden kunnioitusta ja avoimuutta.

2. Seurakunnan tulee olla yhdenvertaisten ja tasa-arvoisten jäsentensä yhteisö. Tahdomme kirkon tukevan kaikkia parisuhteita ja vihkivän kaikki yhdenvertaisesti. Huolehdimme luomakunnasta ja tulevaisuudesta. Tuemme yhteistyötä partion kanssa. 

Kangasalan seurakunnan tulee olla myös eettinen edelläkävijä paikkakunnallamme. Edistämme hallinnon ja päätöksenteon avoimuutta ja taloudellista vastuullisuutta. Tavoitteenamme on, että seurakunnassa otetaan turvallisemman tilan periaatteet käyttöön kaikessa toiminnassa. 

3. Seurakuntamme omaisuutta on hallinnoitava ja käytettävä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ratkaisuissa on aina huomioitava ympäristönäkökulma. On luovuttava jostakin vanhasta, jotta tilalle voidaan luoda uutta. On tehtävä rohkeita ratkaisuja nyt, jotta myös tulevilla sukupolvilla on toimiva seurakunta. 

 

Riippumaton seurakuntaväki

 

1. Olemme seurakunta-asioissa puoluepoliittisesti sitoutumaton ryhmä. Ryhmässä on yhteiskunnassa ja seurakunnassa aktiivisesti toimivia henkilöitä. Moni meistä nähdäänkin erilaisissa seurakunnan vapaaehtoistehtävissä. Kunnioitamme jokaisen omia mielipiteitä asioista, keskustelemme ja pyrimme yhdessä löytämään seurakunnan kannalta parhaita ratkaisuja.

2. Haluamme rakentaa seurakuntaa, jossa jokainen kokee tulleensa kohdatuksi arvokkaana, Jumalalle kelpaavana ihmisenä. Seurakunnan toiminta ei voi rajoittua omiin tiloihin, vaan meidän tulee mennä sinne, missä ihmiset ovat, myös laajan seurakuntamme reuna-alueillekin. Ilosanoma Jeesuksesta tulee kuulua seurakunnan keskeisimpään viestisisältöön jatkossakin – Raamattu ei ole vanhanaikainen. Seurakunnan tulisi näkyä entistä enemmän kangasalalaisten arjessa. Jumalanpalvelusten ja messujen monimuotoisuus tulee säilyttää. Yhteisöllisyyden tunteen tulisi kasvaa seurakuntalaisten kesken.

3. Toiminnan tulisi olla keskiössä talousarviota tehdessä seiniin panostamisen kustannuksella. Varmaan pitkässä juoksussa seurakunnan omien tilojen määrä pienenee ja siirrymme joustavampiin malleihin esim. vuokraamalla tiloja. Myös yhteistyötä seurakuntalaisten, eri järjestöjen ja kaupungin kanssa on edelleen kehitettävä. Yhteistyössä teemme tärkeää työtä kangasalalaisten hyväksi vahvemmin. Toimialasidonnaisuudet tulevat pikkuhiljaa, jos ei poistumaan, niin ainakin vähenemään, ja käytetään seurakunnan resursseja kuhunkin projektiin tarvelähtöisesti, ei organisaatiolähtöisesti.

 

Kotokirkko

 

1. Kotokirkon ehdokkaat ovat monipuolinen joukko seurakuntalaisia nuorista iäkkäisiin. Ehdokasryhmässämme on tasapuolisesti naisia ja miehiä, jotka asuvat eripuolilla kuntaa. Olemme siis edustava otos seurakuntalaisista. Meitä yhdistää halumme tuoda esiin kristillisen perinteen arvot seurakunnan työssä -  toki nykyhetken vaateita unohtamatta. Jos meitä tarkastelee puoluepolitiikan silmin, havaitsee Kotokirkossa olevan mukana useiden puolueiden kannattajia, mutta niiden edustajia emme ole.

2. Kotokirkon toiminnassa on neljä kulmakiveä: evankeliumien sanoma, vakaa talous, motivoitunut henkilöstö ja kestävä tulevaisuus. Näitä vahvistaen haluamme rakentaa seurakunnan toimintaa.

Kangasalan seurakunta tulisi tuntea välittävänä, avoimesti lähestyttävänä yhteisönä, jonka työntekijät on helppo kohdata. Tässä auttavat moninaiset toimintamuodot koko seurakunnan alueella.

Talous tulee pitää vahvana, ja ennen kuin kirkollisveroja kenties korotetaan, tulee huolella tarkastella nykytoimintojen tehostamista. Lähimmäisistä pidämme huolta ja siksi näemme diakonisen avustustoiminnan tärkeänä. Haluamme uskoa tulevaisuuteen, joka selviää ilmastonmuutoksesta meidän sukupolviemme kestävien ratkaisujen avulla.

3. Seurakunnan toiminta pohjautuu strategiaan ja toimintasuunnitelmiin. Niistä päätettäessä pohditaan, miten kristillinen ilosanoma ja toivon viesti tavoittaisivat Kangasalla mahdollisimman monet? Missä, milloin, miten ja kenen toimesta? Vapaaehtoistyön merkitys kasvaa ja sille on löydettävä luonteva tapa ja tukemisen eri muodot. Yhteiskunnassa leviävä uskontojen vastainen aalto on pyrittävä kääntämään täällä uskomisen sallivaksi ja hyväksyväksi.

 

  • Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä 8.-12.11. Varsinainen vaalipäivä on 20.11.
  • Lue lisätietoja vaaleista kotisivuiltamme ja katso äänestyspaikkojen sijainnit.
  • Ennakkoon voit äänestää myös missä tahansa muussa ennakkoäänestyspaikassa - myös Kangasalan ulkopuolella.
  • Äänestää saavat kaikki 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet.
  • Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus!

 

Ylläoleva juttu on alunperin ilmestynyt Kangasalan sanomien vaaliliitteessä 26.10. 

2022-11-09 09:16:00.0