Cantores Minores - Helsingin tuomiokirkon poikakuoro

Kangasalan kirkko

Urkusolisti Olli Saari, kapellimestari Hannu Norjanen

Vapaa pääsy! Ohjelma 15e

Cantores Minores - Helsingin tuomiokirkon poikakuoro (perustettu vuonna 1952) on Suomen suurin ja ammattimaisin poikakuoro ja kuorokoulu, joka toimii poikien ja nuorten miesten musiikillisena ja henkisenä kasvattajana pääkaupunkiseudulla. Cantores Minores on kuuluisa erityisesti Bachin, Händelin ja Mendelssohnin suurten kirkkomusiikkiteosten produktioistaan ja ammentaa inspiraationsa vahvasti saksalaisesta luterilaisesta poikakuorotraditiosta.

Cantores Minores esiintyy kotimaansa lisäksi jatkuvasti myös ulkomaisilla kuorofestivaaleilla ja musiikkijuhlilla. Tällä 70-vuotisjuhlavuoden konserttikiertueella (Forssa-Kangasala-Juva-Helsinki-Espoo) esiintyy 60 laulajan edustuskuoro, jonka laulajat ovat iältään 11-25 vuotiaita.

Hannu Norjanen lauloi poikana Cantores Minores -poikakuorossa (1974-80) ja opiskeli pianon- ja urkujensoittoa Espoon musiikkiopistossa. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli aluksi kirkkomusiikkiosastolla, jolta hän siirtyi kapellimestariluokalle. Norjanen on suorittanut A-tutkinnot urkujensoitossa sekä kuoron- ja orkesterinjohdossa, jonka opettajina hänellä olivat mm. professorit Jorma Panula ja Leif Segerstam. Vuonna 2015 Norjanen valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta. Kuoronjohtoa hän opiskeli myös Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa mm. prof. Eric Ericsonin johdolla. Hannu Norjanen on työskennellyt monipuolisesti urkurina ja kapellimestarina. Norjanen on johtanut Tapiolan kamarikuoroa vuodesta 1998 lähtien. Lisäksi hän on toiminut tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1994 alkaen. Cantores Minores -poikakuoron taiteellisena johtajana ja CM-musiikkiopiston rehtorina Hannu Norjanen aloitti vuonna 2005.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kuoron koko toiminnan ja matkojen pysyviä suojelijoita.

Olli Saari, urut, on opiskellut Sibelius-Akatemiassa urkujensoittoa Ville Urposen ja Peter Peitsalon johdolla sekä urkuimprovisaatiota Markus Malmgrenin johdolla. Improvisointi ja säveltäminen ovat Saaren muusikkoudessa keskiössä. Sävellystilauksia Saari on toimittanut niin Suomeen kuin Yhdysvaltoihin, ja tulevan vuodenkin aikana häneltä on luvassa useita kantaesityksiä, joihin lukeutuu niin soolourkumusiikkia, kamarimusiikkia kuin suuria kuoroteoksiakin.

• Musiikki Musiikki