Uutislistaukseen

Rukouskalenteri on rukouksen apuväline

Voit ladata rukouskalenteri kotisivuiltamme. 

Kangasalan seurakunta on toimittanut Kangasala rukoilee -rukouskalenterin. Se on pieni kirjanen, johon on koottu rukouksia 31 päivälle.

Rukouskalenteri

- Rukouskalenteri on käytännön apuväline rukoukseen niin yksittäisille ihmisille kuin erilaisille ryhmille, kuten raamattupiireille. Kalenterin tarkoitus on rukouksin muistaa seurakunnan työtä, Kangasalaa ja Kangasalan ihmisiä, sanoo Kuhmalahden kappeliseurakunnan kappalainen Markku Viitala, yksi kalenteria koonneen työryhmän jäsenistä.

Kun kuukauden joka päivälle on oma rukouksensa, kasvaa tietyn aiheen puolesta tiettynä päivänä rukoilevien joukko.

- Rukouskalenteria voi käyttää kuukauden jokaisena päivänä oman hartautensa osana – tai jos ei päivittäin, niin ainakin silloin tällöin. Emme halua orjuuttaa ihmisiä, mutta olisi hienoa, jos kalenteri lisäisi rukoilevien ihmisten määrää Kangasalla, Viitala sanoo.

Rukouskalenteria yksin käyttävä voi Markku Viitalan mukaan kokea yhteisöllisyyttä, kun saman rukouksen äärellä on muitakin. Yhteys syntyy yksittäisten rukoilijoiden kesken.

Kalenteri on juuri nyt erityisen ajankohtainen

Rukouskalenterin idean alkuun laittaja ja loppuun saattaja on Kangasalan seurakunnan lähetyssihteeri Lea Pyyhtiä. Lealla oli sydämellään ajatus, että rukouskalenteri puoltaa nyt paikkaansa. Siitä suuri kiitos Lealle.

Lea Pyyhtiän ympärille koottiin työryhmä, joka keräsi rukousaiheita seurakuntalaisilta ja seurakunnan työntekijöiltä. Työryhmäläiset koostivat aiheet rukouksiksi, joita sitten yhdessä vielä muokattiin.

- Nyt korona-aikana, kun isommat kokoontumiset on kielletty, on kristillisen elämän harjoittaminen siirtynyt entistä vahvemmin koteihin. Tässä tilanteessa rukouskalenteri on yksi apuväline siihen, että seurakuntayhteyttä voi kokea yksinäisyydessäkin. Kalenteri on juuri nyt erityisen ajankohtainen, Markku Viitala toteaa.

Kalenteri on maksuton

Rukouskalenteri on kaikkien saatavilla maksutta. Kalentereita on jaossa Kangasalan kirkossa sunnuntaisin klo 11-13, kun kirkko on avoinna henkilökohtaista hiljentymistä varten. Kalentereita on kirkon eteisessä ja niitä saa myös työntekijöiltä. Rukouskalenterin voi myös ladata seurakunnan verkkosivuilta.

-Toivon, että kalenteri tulee aktiiviseen käyttöön, Viitala sanoo.

Rukousalttari konkretisoi rukouksen paikan kotona 

Rukouskalenterin voi yhdistää myös kodin rukousalttarihetkiin. Rukousalttari konkretisoi rukouksen paikan kotona. 

- Rukousalttari on työkalu rukouselämään, johon voi yhdistää rukouskalenterin, omia rukousaiheita, Raamatun jakeita, lauluja ja ylistystä, sanoo lähetyssihteeri Lea Pyyhtiä.

Jokainen voi koota kotiinsa pienen rukousalttarin.

- Kaapin tai lipaston päälle, kirjahyllyyn, keittiön työtasolle, olohuoneen kulmakaappiin. Rukousalttari voi muodostua muutamasta pikkuesineestä kuten rististä, ikonista, koristeesta, virsikirjasta. Tai sen voi koota pienimuotoisena alttarina, jossa on esimerkiksi pitsiliina, Raamattu ja risti. Rukousalttarin voi myös askarrella kortista.

- Itse kokosin rukousalttarin sata vuotta vanhaan renginkaappiin, Lea Pyyhtiä kertoo omasta rukousalttaristaan. 

Rukousalttari hiljentää

Pyyhtiä toteaa, että rukousalttari hiljentää päivän aikana Jumalan eteen.

- Voin olla hiljaa, rukoilla tai kiittää Jumalaa. Toistuvat pienet hetket Jumalan kasvojen edessä muistuttavat tärkeimmästä. Kuvat ja esineet auttavat muistamaan, että Jeesus on ylösnoussut ja elää Henkensä kautta keskuudessamme.

Isä meidän

Kangasalan seurakunnan seurakuntapastori Kari Mikkonen toteaa, että elämän vaikeampina hetkinä, silloin kuin kaikki ei suju niin kuin pitäisi tai toivotaan, tarve rukoilla tulee ikään kuin automaattisesti lähemmäs. 
-    Kun apua ei ole löydettävissä tavanomaisilla tavoilla, monen katse kääntyy kohti Taivasta. Varmasti tämä on ollut totta näinä korona-aikoina. Ihmis- ja kansakuntamme kiusaaja on tuntunut niin suurelta, että ihmisen voimat ja kyvyt eivät näytä riittävän sen lyömiseen.
Mikkonen uskoo, että moni on Jumalaa lähestyessään turvautunut jo rippikoulussa opittuun Isä meidän -rukoukseen. 
-    Jo sen lausuminen itsessään tuo turvallisuutta sydämeen. Tuo rakastettu ja kaikkialla maailmassa tunnettu rukous on osa Jeesuksen pitkähköä opetuskokonaisuutta. Ennen sitä Hän antaa muutamia tärkeitä neuvoja rukouksen toteuttamiseen. Hän sanoi, että rukoillessa ei pidä hokea tyhjää. Kristillinen rukous ei ole mikään mantra, jota toistamalla saa Jumalan toimimaan tahtomme mukaan. 
-    Hän on – niinhän rukous alkaa – meidän Taivaallinen Isämme. Aina kun puhuttelemme Isää, on kysymys suhteesta, isän ja tyttären, isän ja pojan. Hän tahtoo, että jaamme kaikkea elämäämme Hänelle. 

"Kuin Taivaallisen Isän polvella istumista"

Kari Mikkonen sanoo, että Jumala on kiinnostunut meistä valtavasti, Hän tahtoo kuulla toiveistamme, kysymyksistämme, kivuistamme, tunteistamme. 
-    Parhaimmillaan rukous on kuin Taivaallisen Isän polvella istumista. Siinä Hän, paitsi, että kuuntelee meitä, myös puhuttelee, hoitaa ja parantaa meitä. Rukouksessa Hän voi rakkaudellaan meitä parhaiten koskettaa.
Mikkonen toteaa, että jotta läheinen kohtaaminen olisi mahdollista, meidän pitää järjestää olosuhteemme sen mukaisiksi.
-    Jeesus kehotti meitä varta vasten vetäytymään yksinäisyyteen kohtaamaan Jumalaa. Uskon vilpittömästi, että päivästä, jonka on aloittanut Jumalan kohtaamisella, tulee erilainen kuin ilman tuota hetkeä. Jokainen löytää itselleen sopivan ajan ja paikan Isän kanssa keskusteluun. Se voi olla lenkkipolku, työhuone, ullakkokamari tai saunan lauteet. Pääasia, että siellä sydän rauhoittuu hyvin Jumalan eteen.

Luulemme tietävämme, mikä on meille parasta 

Kari Mikkonen muistuttaa Jeesuksen kertoneen, että Jumalamme tietää jo etukäteen tarpeemme. Miksi siis kertoa niistä Hänelle? 
-    Ehkäpä tärkeintä onkin oppia se, mitä Isä meidän -rukouksessa pyydetään: Tulkoon sinun Valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi. Meillä on usein valmiit suunnitelmat elämäämme varten, rakennamme omaa pientä imperiumiamme. Luulemme tietävämme, mikä on meille parasta. Voisiko Jumalalla olla meille jotain parempaa annettavana? 
-    Kun emme rukoillessamme pyydä Jumalaa siunaamaan omia suunnitelmiamme, vaan löytämään ne suunnitelmat, joita Hän siunaa, olemme tärkeimmän äärellä. Jos uskomme, että Hänen tahtonsa on meille parasta, miksi tavoitellakaan jotain muuta?
Jumala, jolla on hyvä tahto koko maailmaa kohtaan, on kaikessa viisaudessaan jättänyt sen meidän ihmisten käsiin, Mikkonen miettii.
-    Hän tahtoo käyttää rukouksiamme toistemme siunaamiseen ja tahtonsa toteuttamiseen. Meidän osamme on siis ottaa selvää Hänen tahdostaan, ja kun löydämme sen, pyydämme Häntä toteuttamaan sen. Rukous – sinun ja minun rukous - muuttaa maailmaa ja muuttaa meitä!

Autuas vaihtokauppa

Kari Mikkonen sanoo Jeesuksen luvanneen, että kun etsimme ensin Jumalaa, Hän lupaa täyttää kaiken, mitä tarvitsemme. 
-    Hän ehdottaa autuasta vaihtokauppaa: me annamme rukouksemme ja elämämme Hänelle ja Hän pitää meidän kaikkinaisesta hyvinvoinnistamme huolen. 
-    Rukoillaan siis, ystävät! Vaikka elämä on täynnä vastuita ja kiireitä, otetaan tavaksemme hakeutua Jumalan juttusille, etsimään Hänen kasvojaan, Hänen tahtoaan. Siinä olemme paikalla, josta todellinen elämä löytyy, siinä saamme olla muuttamassa maailmaa paremmaksi.

2020-05-15 13:40:00.0