Uutislistaukseen

Kirkonkellot soivat perjantaina rauhan puolesta

18.9.2018 11.23

Kangasalan kirkkojen kirkonkellot soivat perjantaina 21. syyskuuta muistutuksena rauhan ja kulttuuriperinnön merkityksestä Euroopassa ja maailmassa. Kirkonkellot soivat kello 1919.15 ympäri Euroopan.

 

Yhteinen kirkonkellojen soitto on eurooppalaisen kulttuuriperintövuoden tapahtuma, joka toteutetaan kansainvälisenä rauhan päivänä.

Idean takana olevat saksalaisten kaupunkien liitto, Saksan evankelisen kirkon kulttuuritoimisto, Saksan katolisten Boniface-seura ja Saksan kulttuuriperintökomitea. Satoja eurooppalaisia kirkkoja muun muassa Saksasta, Belgiasta, Tsekistä, Puolasta ja Virosta on jo ilmoittautunut mukaan. Saksan tunnetuista kirkoista tapahtumaan osallistuvat esimerkiksi Dresdenin Frauenkirche ja Kölnin tuomiokirkko sekä kymmeniä muita kirkkoja.

Kirkonkellojen soittamisella on pitkät perinteet koko Euroopassa. Kellojen äänet ovat rytmittäneet sekä maallista että uskonnollista elämää: kellojen soittaminen kuuluu moniin seremonioihin, mutta soittamisella viestitään myös arkisesta ajankulumisesta.

Kellojen soittoon liittyvät tavat ja perinteet ovat osa sekä paikallista että eurooppalaista kulttuuriperintöä.

Kuva: Kangasalan kirkkojen kellot soivat perjantaina klo 19. Kuva Kangasalan kirkon kellotornista.