Haudan hoitaminen

Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija ja haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Seurakunta huolehtii muistolehdon hoidosta.

Hautauksen jälkeen

Omaiset voivat poistaa haudalle lasketut kukkalaitteet kesällä 7 päivän ja talvella 14 päivän kuluessa hautauksesta. Tämän jälkeen seurakunnan työntekijällä on oikeus poistaa kukkalaitteet.

Hautauksesta seuraavien lähiviikkojen aikana nurmipintaiselle haudalle kylvetään nurmikko. Kylvöstä kastellaan ja se leikataan ensi kerran ruohonleikkurilla, kun nurmikko on n. kymmensenttistä.
Seurakunta tekee yhden kukka-aukon hautaa kohti hautakiven asennuksen jälkeen.

Uusille haudoille nurmikko tehdään vasta hautakiven asennuksen jälkeen.

Seurakunnan hoidossa olevia hautoja. Punaisia kukkia hautakivien edessä.
Kuvassa Sahalahden hautausmaalta hoitohautoja

Hauta omaisten hoidossa

Haudan muistomerkki tulee pitää suorassa. Haudalla ei tarvitse olla kukkia tai perennakasveja. Mikäli niitä on, ne tulee hoitaa.
Haudalle ei saa istuttaa puita tai pensaita.

Seurakunta voi ottaa hoitaakseen haudan määräajaksi korvausta vastaan.

Hauta seurakunnan hoidossa

Hoitokausi alkaa kesäkuun alussa (kasteluhoito) ja päättyy syyskuun loppuun.  Haudoilta poistetaan ennen seurakunnan kukkien istutusta kevätkukat, esim. krysanteemit. Muut omaisten tuomat kukat jätetään, mikäli ne ovat terveitä ja hyväkuntoisia.
Seurakunnan istuttamat kukat poistetaan 1.10.

Hautamuistomerkin oikaiseminen ei kuulu seurakunnan hautojen hoitoon. Myöskään talvihoitoa (kanervat+havut tai kynttilät) ei ole.

Hautainhoidon sopimusehdot 1.1.2017 alkaen

Hoitomuodot ja niiden sisältö

Haudanhoitohinnasto

Hoitamattomat haudat

Mikäli haudan hoito on oleellisesti laiminlyöty, voi kirkkoneuvosto velvoittaa hautaoikeuden haltijan kunnostamaan haudan vuoden määräajassa siitä, kun päätös on annettu hänelle tiedoksi. Hautaoikeuden haltijaa lähestytään kirjeitse, lehti-ilmoituksella sekä haudalle asetettavalla kyltillä. Jollei hautaa kunnosteta, kirkkoneuvosto voi julistaa hautaoikeuden menetetyksi.

Hautaoikeuden menetettyään hautaoikeuden haltijalla on 6 kk aikaa hakea muistomerkki pois haudalta. Kuukauden 3 valitusajan jälkeen kuulutuksen tiedoksiantopäivästä hauta siirtyy seurakunnan hallintaan.
Seurakunta siirtää hautakivet näiltä paikoilta varastoalueelle. Kirkkopuistosta kiviä ei kuitenkaan poisteta, vaan seurakunta hoitaa hallintaansa siirtyneet haudat puistomaisesti.
Kuulutustoimenpiteen kautta takaisin seurakunnalle siirtyneet haudat voidaan ottaa uudelleen käyttöön sen jälkeen, kun haudan koskemattomuusaika (yleensä 20 vuotta. Poikkeuksena uudet osastot 14, 15, 16, 17, 19, 20 ja 21, joissa 25 vuotta) on kulunut umpeen. Kangasalan seurakunta ei kuuluta hautaa hoitamattomuudesta, mikäli viimeisestä hautauksesta on kulunut alle 10 vuotta.

Hautamuistomerkit

Hautausmuistomerkkisuunnitelma ja -muutokset on hyväksytettävä seurakunnassa. Haudan koosta riippuen kiven sallittu koko vaihtelee. Hautamuistomerkkisäädökset. Olemassa olevien hautamuistomerkkien siirtäminen hautauksen ajaksi kuuluu omaisten velvollisuuksiin. Muistomerkit tulee siirtää pois haudalta viimeistään hautausta edeltävällä viikolla. Seurakunta ei vastaa siirtämättömien kivien vahingoittumisesta!